i n t o _ t h e _ h i l l s _ t h e n

Into the Hills then…

Begeleidende tekst door Winke Noppen

 

Wouter van de Koot

Into the Hills then…

Een korte biografie:

Wouter van de Koot is schilder/tekenaar en experimenteert met het medium film. Hij studeerde af in 2001 aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht). Na zijn studies vestigde Wouter van de Koot zich in Antwerpen. Inmiddels heeft hij tientallen exposities in binnen- en buitenland op zijn palmares staan en is zijn werk opgenomen in diverse privécollecties.

Scratch, oil on canvas, 100×80 cm., 2013

Artistieke werkwijze:

Vanuit een hybride kunstpraktijk en door experiment met verschillende media (film, performance, schilderkunst, grafiek) reflecteert Wouter van de Koot over angst, fantasie en beeldprocessen. Voor de huidige tentoonstelling toont Wouter van de Koot een filmprojectie in combinatie met schilderijen die zijn ontstaan uit een reeks performances, gebaseerd op het personage ‘de Chirurg’.

Wouter van de Koot presenteert zijn werk steeds in variabele reeksen of combinaties, waarbij elk werk autonoom blijft. De procesmatige en reflectieve insteek van Wouter van de Koot op schilderkunst wordt op deze wijze onderstreept in de tentoonstelling. Zelfs de titels staan niet vast, maar kunnen in een andere tentoonstellingscontext mee veranderen.

Situering van het werk:

De documentaire aanpak (het creëren van bronmateriaal) van Wouter van de Koot geeft het werk een narratieve en emotionele lading. Tijdens het werkproces tracht hij het verhaalaspect te abstraheren en de emotionele connotaties af te blokken. Het personage van ‘de Chirurg’ neemt hierbij een centrale en theatrale positie in doorheen zijn oeuvre. Wouter van de Koot distilleert vanuit dit ontwortelde archetypische personage een eenvoudige handeling. Deze actie transformeert hij vervolgens in een autonoom werk, open voor interpretatie. Hierdoor is er altijd een zekere frictie of discrepantie tussen het afgebeelde personage en de blik van de toeschouwer.

De spanningsopbouw van de expositie vertaalt zich ook in een confrontatie tussen de beelden onderling. Wouter van de Koot deconstrueert vaak hetzelfde bronmateriaal voor een reeks schilderijen. De kleine variaties en veranderingen tussen soms bijna ‘identieke’ beelden dragen bij tot een nieuwe openheid in de schilderijen. Met scherpe interventies duwt hij zijn vooropgestelde uitgangspunt tot op de rand van het herkenbare. Bij Wouter van de Koot worden proces, concept en esthetiek naadloos verenigd, en juist hierdoor blijft zijn fascinatie voor chirurgie ook nazinderen bij de toeschouwer.

Tekst: Winke Noppen, Maart 2014.